Mikä muistikortti kannattaa hankkia?

Nämä ohjeet perustuvat yleiseen mielipiteeseen harrastelijapiireissä, ei minkäänlaiseen tuotetestaukseen.

Onko sillä edes väliä?

Kyllä on, varsinkin jos valokuvaus on harrastuksesi. Aluksi voi tuntua että ”mitä väliä” kun kuvaus on harjoittelua ja suurin osa tuotoksista ovat jollain tapaa epäonnistuneita, samaa toistavia tai muuten vain tylsiä. Tuntuu ettei sillä ole merkitystä jos kuvat katoavat kortilta. Muistikortti voi kuitenkin olla kalustosi pitkäikäisin osa, varsinkin kun muistikorttien koot ovat jo todella suuria.

Tai ehkä kuvaat perhettä ja ystäviä. Arkisen tuntuiset kuvat saavat aivan uudenlaista arvostusta, kun ne otetaan esille kymmenen vuoden päästä. Miksi keskimmäisen lapsen ensimmäisen hampaan irtoamisesta ei olekaan kuvaa, kun sisarusten hampaista on?

Jossain vaiheessa voi kaduttaa, kun säästit 15€ ja nyt muistikortit on ostettava uusiksi.

Mitä ei kannata ostaa?

Ehdottomasti ei kannata ostaa Kiinasta. Erilaiset verkkopalvelut kuten Wish tai Aliexpress myyvät ”merkki” muistikortteja todella halvalla. Liian hyvää ollakseen totta. Nuo kortit ovat kaikella todennäköisyydellä tehtaiden laadunvalvonnasta tulleita hylkyjä. Joko luku/kirjoitusnopeudet eivät toteudu mainostetulla tavalla tai sitten muistikortit ovat epävarmoja. Näistä Kiinan muistikorteista löytyy kaikista eniten valituksia internetin keskustelupalstoilta.

Seuraava kategoria ovat ihan Suomessa myytävät ”marketti” muistikortit kuten Transcend ja Kingston. Itse olen käyttänyt varsinkin Kingston tuotteita paljonkin, ilman mitään ongelmia. Myös Transcend muistikortteja löytyy, eikä nekään ole temppuilleet. Mutta nämäkin kortit ovat hintahaitarin alemmassa puoliskossa ja käsitys valokuvaus foorumeilla on, että halpa hinta perustuu laadunvalvonnan puutteeseen. Näiden muistikorttien kohdalla ongelmia on ilmennyt vähempi ja mielipide on enempi jakaantunut.

Okei, okei, mikä se paras sitten on?

”Tosiharrastajat” ja ammattilaiset suosittelevat selvästi Sandisk ja Lexar muistikortteja. Ne ovat muuten myös kalleimpia muistikortteja. Mutta hintaero ei ole suuri, kun kortit eivät maksa muutenkaan paljoa. Lexar on ainoa yritys jonka web sivuilla edes käsitellään testausta ja laadunvalvontaa. Yleisempää on että korteille luvataan elinikäisiä takuita, pudotuksen tai röntgenin kestävyyttä (esim. Kingston) mutta perus toiminnan varmuuteen ei juuri oteta kantaa, eikä lupauksia perustella millään.

Asiaa tutkiessani en löytänyt yhtään valitusta Lexar korteista.

Entä koko ja muut valinnat?

Suurin kortti tätä kirjoittaessani taitaa olla 512Gb ja hinta 500€ luokkaa. Lienee selvää että tuo ampuu vähän yli. Perus valokuvaukseen mielestäni kannattaa raha käyttää tähän laatu merkkiin ennemmin kuin suureen kokoon. Videokuvauksen puolella ehkä jossain tapauksessa iso ”halpiskortti” voisi olla perusteltua, vaikka aina kannattaa kyllä pyrkiä näihin merkki muistikortteihin. 16 tai 32Gb muistikortille menee vähintäänkin tuhat kuvaa, ja nämä ovat suosittelemiani kokoja. Myös nopeusluokituksissa perus valokuvaaja selviää vähemmällä, etupäässä kuvaamisen sujuvuus on kameran puskurin varassa. 40-50Mt/s on sopivaa keskitasoa. Videokuvauksessa kysymys on hankalampi, näennäisesti saman laatuiselle kuvalle voi kamera käyttää hyvin erilaisia kirjoitusnopeuksia merkistä ja mallista riippuen.

Videokuvaamisessa muistikortin nopeus on tärkeämpi ominaisuus, ja nopeaa korttia ei tarvitse välttämättä uusia uuden kameran myötä. Myös valokuvauksessa nopea kortti auttaa kuvien purkamisessa tietokoneelle, vaikka itselläni on yleensä aikaa odottaa muutama minuutti pidempään.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *